Agenda

5th Jan 2020, 15:00Venue: Musica Antiqua NovaLutherse Kerk, Haddingestraat 23, 9701 BJ GroningenProgramme: Venetiaans Nieuwjaarsconcert

Venetië was de thuisbasis van twee giganten uit de muziekgeschiedenis, Claudio Monteverdi en Antonio Vivaldi. Naast muziek van die twee grootmeesters hoort u vanmiddag muziek van Barbara Strozzi, één van de weinige vrouwelijke componisten van de 17e eeuw (leerling van Francesco Cavalli, één van de grondleggers van de Venetiaanse opera), van Giovanni Kapsberger, de theorbevirtuoos die ook wel ‘Nobile Alemano’ of ‘Il tedesco della Tiorba’ werd genoemd en van Biaggio Marini, de concertmeester van Monteverdi’s orkest.
De Italiaanse liederenbundel “La sfera armoniosa” werd in 1623 gepubliceerd ter ere van een adellijk huwelijk. De 25 liederen zijn gecomponeerd rond het jaar 1600, een muzikaal zeer roerige en dus interessante periode. Het prikkelen der zinnen en het roeren van de ziel des toehoorders waren in deze tijd de hoogste doelen van de componist en de uitvoerder. In de 25 liederen van “La sfera armoniosa” is een grote diversiteit aan kleuren en sferen te ontdekken en ze beantwoorden stuk voor stuk aan deze idealen.

La Sfera Armoniosa
La Sfera Armoniosa is een ensemble zònder vaste bezetting. In de kern zitten oprichters Mike Fentross en Paulina van Laarhoven. Vanuit de fluïde vorm van het ensemble cureert La Sfera Armoniosa op maat gemaakte programma’s aan de hand van de gewenste bezettingen. Doordat La Sfera Armoniosa niet vast zit aan één vorm, hebben we al verschillende bijzondere programma’s gemaakt in samenwerking met topmusici van over de hele wereld.

Met het La Sfera Armoniosa orkest proberen we zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke 16e en 17e eeuwse klanken te komen door met authentieke speelwijzen en instrumenten te werken. De bezetting van La Sfera Armoniosa bestaat uit een sopraan begeleid door drie instrumentalisten (blokfluit, viola da gamba, harp en theorbe).