Covid Collaborations

Covid Collaborations

Tijdens de Corona lockdown in 2020 werkte La Sfera Armoniosa’s artistiek leider Mike Fentross samen met jazz musicus /­ componist / ­arrangeur Maarten Ornstein aan de Covid Collaborations, een serie videoclips met zangers uit verschillende landen, met name landen die meer dan gemiddeld getroffen zijn door het coronavirus: China, Italië, Spanje en Engeland.
‘Het corona virus trekt zich niks aan van de landsgrenzen. Nu wij slechts het internet als podium hebben, hoeven ook wij ons niks meer aan te trekken van de landsgrenzen. Het op afstand musiceren via het internet kan even goed met iemand in China als met iemand die om de hoek woont.’

Met deze video’s maakte La Sfera Armoniosa een tijdsdocument om te herinneren aan deze lockdown, en het effect dat die heeft op de culturele sector. Het resultaat is een ontroerend relaas bestaande uit traditionele liederen, één uit elk van betreffende landen, en een kort vraaggesprek met de artiesten waarin zij elk de situatie in hun thuisland schetsen.

The Corona Files in Concert

Omdat samen musiceren op afstand het toch echt niet haalt bij samen op het podium staan, vertaalde La Sfera Armoniosa dit project naar een live uitvoering op 27 september 2020 in de Grote St. Laurenskerk in Alkmaar.

Tijdens dit concert trof een deel van de zangers en La Sfera Armoniosa elkaar eindelijk op het podium. Het repertoire was een bonte mix van liederen uit verschillende culturen, afgewisseld met 17de eeuwse liederen en instrumentale muziek uitgevoerd door het zeskoppige La Sfera Armoniosa. Een ware bevrijding voor zowel de artiesten als het publiek! Daarnaast opende La Sfera Armoniosa tijdens dit programma de dialoog om de wereldwijde effecten van de corona pandemie te bespreken. Persoonlijke verhalen en ervaringen uit verschillende, soms zwaar getroffen landen, vormden de rode draad in dit programma.

Channa Malkin-Meibergen, sopraan
Kadri Tegelmann, mezzosopraan
Mike Fentross, theorbe en muzikale leiding
Paulina van Laarhoven, viola da gamba
Tony Overwater, bas
Maarten Ornstein, basklarinet/klarinet

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door de Balkonscènes van Fonds Podiumkunsten, de Gemeente Alkmaar en Theater De Vest / Grote Sint LaurensKerk.