Ensemble

Ensemble

La Sfera Armoniosa, opgericht in 1992, is gespecialiseerd in het uitvoeren van 17e en 18e eeuwse muziek. Het Nederlandse barokensemble en -orkest staat onder leiding van Mike Fentross. Naast muziek van beroemde componisten als Monteverdi, Händel en Vivaldi voert het ensemble ook minder bekende muziek uit, die na uitvoerig zoekwerk is gedestilleerd uit 17e- en 18e-eeuwse muziekdrukken en manuscripten. Het toonaangevende tijdschrift Gramophone schreef naar aanleiding van La Sfera’s eerste cd met muziek van de Italiaanse componist Kapsberger: ‘How soon will we hear the enchanting La Sfera Armoniosa again, and what fresh buried treasure will they unearth?’ (Hoe spoedig zullen we het betoverende La Sfera Armoniosa weer horen en welke vers begraven schat zullen zij ontdekken?). La Sfera Armoniosa staat bekend om zijn baanbrekende programma’s zoals bijvoorbeeld het spraakmakende Schönberg-Monteverdi programma dat zij met groot succes uitvoerden in Festival Oude Muziek Utrecht in 2004, de moderne wereldpremiere van drie opera’s: La Rosinda, l’Ipermestra en Granida en het programma rondom Constantijn Huygens dat zij in opdracht van het Concertgebouw in samenwerking met de schrijver en historicus Geert Mak samenstelden en uitvoerden.

La Sfera Armoniosa trad op in vooraanstaande muziekfestivals en concertzalen zoals: Festival van Vlaanderen, Festival d’Ambronay, Haydn Festspiele, Holland Festival Oude Muziek Utrecht, Muziekcentrum Vredenburg, Amuz Muziekcentrum Antwerpen, Musikfestspiele Potsdam Sanssouci, Monteverdi Festival Cremona, Festival de Musica Portico de Zamora, Festival Musica Antiqua Brugge en het Amsterdamse Concertgebouw. Koningin Beatrix was aanwezig op de premiere van l’Ipermestra van Cavalli in 2006 en Granida van Hooft in 2009. Speciaal voor l’Ipermestra werd in 2006 La Sfera Armoniosa Orchestra opgericht.

In 2008 voerde La Sfera Armoniosa Orchestra een tweede moderne wereldpremiere uit: de opera La Rosinda van Cavalli (Bayreuth, Vantaa, Potsdam Sanssouci). Naar aanleiding van deze productie schreef de pers:

Das Orchester stellt an diesem Abend unter Beweis, dass es zu den führenden Barock-Orchestern gehört. Und was für Zwischentöne auch aus dem Orchestergraben kamen, werde ich so schnell nicht wieder vergessen. Große Kunst war das. Nicht mehr und nicht weniger’.
(Het orkest bewijst op deze avond dat het tot de leidende barokorkesten behoort. Wat er aan nuances uit de orkestbak kwam zal ik niet zo snel meer vergeten. Grote kunst was dat. Niet meer en niet minder.)

In het seizoen 2012/2013 speelde La Sfera Armoniosa twee bijzondere programma’s: muziek uit de tijd van Frans Hals ter ere van het het jubileumjaar van het Frans Halsmuseum en een programma met Geert Mak, Andreas Scholl en Henk Neven ter ere van het jubileumjaar van het Concertgebouw.

Historie

1991

Oprichting ensemble La Sfera Armoniosa door Paulina van Laarhoven, Xenia Meijer en Mike Fentross.

1991

La Sfera speelt zijn eerste concert in de serie ‘Dekenkapel Concerten Pieterskerk Utrecht’. Programma: Monteverdi en zijn tijd.

1992

De eerste buitenlandse tournee met hetzelfde programma in het Festival d’Ambronay en het Institut Néerlandais te Parijs.

1993

De eerste cd getiteld Orpheus & Amphion word opgenomen voor de ‘Vrienden Oude Muziek Utrecht’. Een Italiaans/Engels 17e eeuws programma in samenwerking met The Locke Consort.

1996

De eerste commerciële cd getiteld Alla Caccia, met vocale en instrumementale muziek van Kapsberger komt uit op het label Carlton Classics.

2000

La Sfera speelt z’n eerste opera met mis en espace in Hilversum. Il Carro Trionfale van Paolo Quagliati.

2001

Het eerste concert gedirigeerd door Mike Fentross vind plaats in het ‘Festival van Vlaanderen’ (Hasselt). Programma: Monteverdi’s Maria Vespers.

2004

La Sfera gooit hoge ogen op het Festival Oude Muziek Utrecht met een Schönberg-Monteverdi programma gedirigeerd door Mike Fentross.

2006

Koningin Beatrix is aanwezig op de premiere van La Sfera’s eerste volledig geënsceneerde opera productie; l’Ipermestra van Francesco Cavalli. Jubileumproductie van het ‘Holland Festival Oude Muziek Utrecht’.

2006

Oprichting La Sfera Armoniosa Orchestra.