François Couperin Leçons de Ténèbres | La Sfera Armoniosa

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 06/03/2019
19:30 - 21:00

Locatie
Lutherse Kerk

Categorieën


OP 6 MAART 2019 NEEMT LA SFERA ARMONIOSA JE MEE TERUG NAAR HET JAAR 1714. BELEEF FRANÇOIS COUPERIN’S LEÇONS DE TÉNÈBRES ZOALS HIJ ZE OOIT BEDOELDE.

Couperin’s Leçons de Ténèbres behoren tot de trots van de Franse barokmuziek. Een lesboek met negen “lessen der schaduwen”, gebaseerd op de klaagzangen van Jeremia.
La Sfera Aromoniosa maakte voor dit concert een selectie van de mooiste stukken. Daarnaast wordt er extra aandacht besteed aan de rituelen die in de 17e en 18e eeuw gepaard gingen met de uitvoering van deze werken. Tijdens het concert wordt de ruimte uitsluitend verlicht door kaarsen. Na het einde van iedere psalm of lezing doven we een kaars en ten slotte eindigt de muziek in volslagen duisternis met psalm 50, het Miserere, dat symbool staat voor de afdaling van Christus.

Niet alleen mannen of nonnen voerden in Parijs de geestelijke muziek uit. Ook hofdames, zo blijkt uit een manuscript van de componist Marc-Antoine Charpentier. Hij noemt de namen van de twee zangeressen: “Melle Magdelon” (Magdelaine Boisseau) en “Melle Margot” (Marguerite de la Humière), twee dames aan het hof van Marie de Lorraine, Duchesse de Guise. Zelfs actrices lijken soms de Leçons te hebben uitgevoerd. Tijdgenoot Le Cerf de La Viéville schrijft: Actrices achter een gordijn, dat zij van tijd tot tijd opzijschuiven om te glimlachen naar hun vrienden in het publiek, zingen een leçon voor Goede Vrijdag.

Het zijn de theatrale en italiaanse elementen van de Leçons die Sfera Armoniosa wil belichten. Het is niet onze intentie om in dit programma de complete Tenebrae dienst te reconstrueren. Nonnen, hofdames of actrices zult u ook niet zien.We voeren de drie Leçons de Ténèbres, de muzikale hoofdmoot van de dienst, uit. Het is gebruikelijk aan het einde van de dienst een Miserere uit te voeren en zoals dat al eeuwen gaat zullen wij de kaarsen doven. U blijft, luisterend naar deze deze onwaarschijnlijk mooie en ontroerende muziek, in duisternis achter.
______________________________________________

Keren Motseri | sopraan

Channa Malkin | sopraan

Paulina van Laarhoven | viola da gamba

Antonio Pédrosa | orgel

Mike Fentross | theorbe en muzikale leiding

______________________________________________

Tickets: €15

Passe-partout: €35 (toegang tot 6 maart, 15 mei & 24 december)