Amateurzangers Gezocht!

Ben jij de zanger die wij zoeken?

In 2018 bestaat de Grote Kerk in Alkmaar vijfhonderd jaar. Een jaar lang wordt groots gevierd dat de Grote Kerk in het jaar 1518 gereed kwam.

Het vaste barokensemble van de stad Alkmaar, La Sfera Armoniosa o.l.v. Mike Fentross en Merlijn Twaalfhoven presenteren in het kader van dit jubileum op 27 oktober 2018 Dialogue, een bijzonder muzikaal project dat een unieke bijdrage levert aan het feest rond deze verjaardag.

In Dialogue versmelt repertoire uit de eveneens precies vijfhonderd jaar oude Medici Codex, met een speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd werk van Merlijn Twaalfhoven. In de uitvoering komen klank en ruimte samen, evenals oude en nieuwe muziek, professionals en amateurs en publiek en uitvoerenden. La Sfera voert dit muzikale kunstproject uit samen met een gelegenheidskoor van honderden amateur zangers uit Alkmaar en omgeving en stadsorganist Pieter van Dijk. En daarvoor doen we een beroep op jou!

La Sfera Armoniosa zoekt:

  • We zoeken gemengde koren en individuele zangers uit Alkmaar en omstreken. Onze hoop is om minstens 200 zangers bij elkaar te krijgen om het jubileum jaar van de Grote Kerk in Alkmaar op een memorabele manier te vieren.
  • Ook zangers die normaal gesproken niet klassiek zingen zijn van harte welkom.
  • We bieden ruimte voor zowel ervaren als beginnende zangers.
  • Ook als je weinig tijd hebt, kun je meedoen. Minimale beschikbaarheid: 27 oktober de hele dag.
  • Er komen enkele elementen die zelfstandig voorbereid kunnen worden. Uiteraard leveren we dat materiaal ruim vantevoren aan.
  • Koren kunnen ook zonder hun eigen dirigent meedoen.
  • Ook als koren niet compleet zijn, kan men deelnemen.
  • Gezamelijke repetities in de week voorafgaand aan het trilogie-concert

Ben jij of ken jij de amateur zanger die deze unieke kans niet moet lagen liggen? Vul dan nu onderstaand aanmeldformulier in!

Neem voor vragen contact met ons op via productie@lasfera-armoniosa.com.

Try Out met Johanette Zomer in de Uilenburgersjoel

Ontroerende en opzwepende aria’s en orkeststukken, van de meest geniale Engelse componist aller tijden: Henry Purcell (1659-1695). Een selectie uit zijn mooiste semi-opera’s: The Fairy Queen, The Indian Queen, King Arthur en the Prophetess, Uitgevoerd, door sopraan Johannette Zomer en (op instrumenten uit die tijd) La Sfera Armoniosa Orchestra olv Mike Fentross.

We nemen u mee terug in de tijd.

300 Jaar geleden had Mary Meggs, voormalig prostituée en bijgenaamd Orange Moll, een vergunning voor het verkopen van sinaasappels, citroenen, fruit, suikergoed en banket in het theater’….’ze verkocht de kleine zoete Chinese sinaasappels in het theater aan het publiek voor een sixpence per stuk’. Verliefde jonge mannen verstopten briefjes in de sinaasappelen die ze tijdens de voorstelling door een ‘orange girl’ aan hun dame lieten bezorgen. Onderwijl ging het spektakel op het toneel door en klonk er muziek van de hofcomponist Henry Purcell. In dit programma klinkt een selectie uit zijn vier belangrijkste semi-opera’s: The Fairy Queen, The Indian Queen, King Arthur en the Prophetess.

La Sfera Armoniosa speelt op instrumenten of kopieën van instrumenten die in de tijd van de componist werden gebruikt. Het was de klank van deze instrumenten die de componist in zijn hoofd had en die hem inspireerden toen hij de muziek schreef. Wij vinden het mooi en spannend om de muziek in combinatie met de specifieke klankwereld van de componist weer tot leven te brengen. Om een voorbeeld te noemen, speciaal voor dit programma bouwde onze trompettist en wereldberoemd trompetbouwer Graham Nicholson voor het eerst sind 1700 twee zilveren trompetten na zoals die gebruikt werden door de trompettist van Purcells orkest, John Shore.

Henry Purcell, Engeland’s meest geniale componist ooit, stierf reeds op 36 jarige leeftijd. Toen hij een keer veel te laat thuis kwam stond hij voor een dichte deur en moest hij de nacht in de kou doorbrengen. In de laatste 5 jaar van zijn leven componeerde Purcell een schat aan muziek voor het theater. De theaterstukken waren geen opera’s maar toneelstukken met muziek. Zogeheten semi-opera’s. Muziek en gesproken tekst wisselden elkaar af. De bekendste semi-opera waar Purcell muziek voor schreef is The Fairy Queen. Hij werd speciaal geschreven voor het koperen huwelijksjubileum van William and Mary. Het verhaal is gebaseerd op A Midsummer Nights Dream van Shakespeare.

Titels als Symphony while the Swans come forward, Dance for the followers of the night, Butterfly dance, Dance of the furies, If Love’s a sweet passion en Ye gentle spirits of the air, zijn gewoon te spannend om niet weer tot leven te worden gewekt met de klanken zoals de componist en de verliefde mannen ze driehonderd jaar geleden ook hoorden.

La Sfera Armoniosa vraagt tijdens dit concert een vrijwillige bijdrage, u kunt een plaatsje reserveren door een ticket voor €0,- te kopen via de ticketshop van Splendor

Concert met Geert Mak in de Waalse Kerk

La Sfera Armoniosa, Mike Fentross
verteller: Geert Mak

“Op dit concert wil ik u meer dan drie en een halve eeuw mee terug nemen in de tijd, naar het het Amster­damse huis van Pieter Cornelis­zoon Hooft, drost van Muiden, notabel en kunst­liefheb­ber. Het is de avond van de 20ste februari 1640. De Keizers­gracht is dichtgevro­ren. In de grote zaal brandt het haardvuur, de wijn vloeit rijkelijk en de tafels zullen beladen zijn geweest met gerechten als: brasem aan ‘t spit gebraden, kip met oranjeschillen, met oesters gevulde kapoen, taart van kalfstongen, speenvarken gevuld met pruimen en kruidnagelen, en wellicht een enorm suikerwerk als piece de resistance, al die exotische schotels uit de keuken van het zeventiende-eeuwse Amster­dam.  De conversatie is een kunst op zich, vol gevatheden, dichtregels,  dansende woorden, een lied. En er wordt gemusiceerd, reken maar.”

U kunt zich verheugen op een avondje prachtige muziek, opgeluisterd door rasverteller en historicus Geert Mak.

Brigitte van Hagen, sopraan
Paulina van Laarhoven, viola da gamba
Mike Fentross, theorbe

Bestel hier uw kaarten: