‘Senhora del Mundo’ in Concertserie Alkmaar

Barokensemble La Sfera Armoniosa speelt op 12 december om 20.15 in de Lutherse kerk te Alkmaar het programma Senhora del Mundo. Te horen is ontroerende en opzwepende Spaanse, Portugese en Latijns-Amerikaanse kerstmuziek uit de 16de, 17de en 18de eeuw.

Na vierhonderd jaar capituleert Alkmaar alsnog, maar dan voor de Spaanse charme in dit programma. Het bevat een exotische verzameling van ontroerende en feestelijke kerstliederen. Zo wordt Maria ‘de Dame van de wereld’ bezongen en passeert een Latijns- Amerikaans donker kindeke Jesus de revue. Het geheel wordt afgewisseld met ritmische instrumentale dansen zoals las Hachas (een Spaanse fakkeldans), Folias, (een wilde snelle dans waarin de dansers, die letterlijk gek werden van de herrie en het opzwepende ritme, als vrouw verklede mannen ronddroegen), Canarios (een dans van de Canarische eilanden waarbij er heftig met de voeten op de grond werd gestampt) en de Ciacona (een erotische dans die in de 17de eeuw uit de Nieuwe Wereld naar Spanje werd gebracht en onmiddellijk door de kerk werd verboden).

De basis van La Sfera Armoniosa, gambiste Paulina van Laarhoven en luitist/gitarist Mike Fentross, en hun gasten, de veelzijdige Argentijnse percussionist/gitarist/zanger, Adrián Rodríguez van der Spoel en de jonge Spaanse zangeres Beatriz Lafont Murcia staan garant voor een kleurrijke, spetterende en ontroerende avond.