La Sfera vestigt zich in Alkmaar met nieuwe serie

Brigitte van Hagen & Sara Klein Horsman

Barokensemble La Sfera Armoniosa van luitist en dirigent Mike Fentross vestigt zich met ingang van dit seizoen in Alkmaar. Dit najaar is het topensemble er met twee concerten te beluisteren. Voor het openingsconcert van de serie op 21 november in de Lutherse kerk, is samenwerking aangegaan met schrijver Geert Mak.

Zonder steun van de gemeente Alkmaar was dit alles niet mogelijk. Toch zoekt het ensemble nog naar nieuwe financieringsmogelijkheden en sponsoring. De komende jaren wil het ensemble nieuwe samenwerkingen aangaan met culturele partners in Alkmaar en interessante links leggen tussen de rijke historie van Alkmaar en de huidige tijd.

Feestelijke opening
La Sfera Armoniosa zal de fonkelnieuwe concertserie openen op 21 november (aanvang 20.15 uur) in de Lutherse kerk aan de Oudegracht 187 met Twee Alkmaarse diva’s. Schrijver Geert Mak lardeert de zeventiende-eeuwse muziek met anekdotes over Alkmaar, de Muiderkring en de Alkmaarse diva’s. De optredens van deze mooie zangeressen Maria Tesselschade en Francisca Duarte waren eens het schitterende hoogtepunt van de culturele bijeenkomsten in het Muiderslot. Cornelis Hooft nodigde in 1633 zijn gasten uit met de volgende tekst: ‘dat paer klaere kelen die het huwelijk dat zij tussen haer ende der snaeren stem zullen maeken‘. In dit programma hoort u liederen van Cornelis Hooft, Constantijn Huygens en hun Italiaanse en Franse tijdgenoten. Het wordt een mooie avond met boeiende anekdotes, prachtige Alkmaarse muziek en een borrel na. Een concert zoals dat vierhonderd jaar geleden in het Muiderslot geklonken moet hebben!