VLEIENDE PENSELEN EN FONKELENDE VIOLEN

image001Van Everdingens muzikanten komen tot leven in een eenmalig en uniek concert op zaterdagavond 24 september a.s. in de Grote Sint Laurenskerk, Alkmaar. Het internationaal bekende barokensemble ‘La Sfera Armoniosa’  o.l.v. Mike Fentross en Pieter van Dijk, orgel, spelen muziek uit de tijd van Van Everdingen. Alkmaars stadsbestuur blij met jong talent.

Alkmaar, 24 september 1646

Het was een droomklus voor de jonge Alkmaarse schilder Caesar van Everdingen: de opdracht van het stadsbestuur om de luiken van het majestueuze nieuwe orgel van de Grote kerk te beschilderen.

Met  zijn afmeting van ruim 70 m2 verbleekt de Nachtwacht met niet meer dan zo’n 15 m2  hierbij tot een zakdoek. Van Everdingen kreeg de vrije hand: alleen het thema (De triomftocht van koning Saul na Davids overwinning op Goliath) stond vast. De jonge Alkmaarse schilder, nog geen 30 jaar oud, heeft zich dan ook kunnen uitleven. Hij maakte er een plechtig, maar ook feestelijk geheel van. De koning te paard omringd door zijn soldaten. Daarnaast een vrolijk gezelschap van muzikanten met  allerlei instrumenten .

Bij de oplevering van het schilderstuk schonk het stadsbestuur ruimhartig schuimend koppig donker bier.

Van Everdingens muzikanten kijken ons aan alsof ze met hun instrumenten van het schilderij af willen springen en voor ons willen spelen. Welnu, dat gaat gebeuren tijdens het concert op 24 september a.s. Het barokensemble ‘La Sfera Armoniosa’ o.l.v. Mike Fentross kust met muziek van Paolo Quagliati en tijdgenoten de spelers wakker uit hun eeuwenlange verstarring . Er wordt gezongen en er klinken viool, viola da gamba en theorbe. Op de beide orgels speelt  Pieter van Dijk muziek uit de tijd van Van Everdingen.  Van Noordt, Campuysen manuscript en natuurlijk Kuhnau’s strijd tussen David en Goliath. Het belooft een spannende avond te worden!

Deze productie is een activiteit van Orgel Festival Holland in samenwerking met Stedelijk Museum Alkmaar. Ze vindt plaats in het kader van de opening van de speciale Van Everdingen-tentoonstelling ‘Vleiend penseel’

Toegang: € 10 / Vrienden van het orgel € 8
Kaarten verkrijgbaar via Taqatheater De Vest / Grote Kerk Alkmaar en bij aanvang van het concert.

Zie voor meer informatie:

www.orgelfestivalholland.nl; www.alkmaarorgelstad.nl; www.stedelijkmuseumalkmaar.nl
www.grotekerk-alkmaar.nl