Programma-aanbod

Programma-aanbod

Orkestraal

Monteverdi/Schoenberg
11 instrumentalisten, 3 zangers, dirigent
Met twee uiterst theatrale werken wordt een brug geslagen tussen twee, in muzikaal opzicht, roerige eeuwen. De muziek is de dienaar van de tekst. Zowel het recitar cantando in het Combatimento di Tancredi et Clorinda van de 17e eeuwse grootmeester Monteverdi en het Sprechgesang in Pierrot Lunaire van de 20ste eeuwe vernieuwer Schönberg gaan uit van dit principe. Monteverdi, in wiens tijd de opera werd geboren, koos voor de titelrol van zijn opera Ariana een zingende actrice. Zijn Combatimento di Tancredi e di Clorinda is in de zogeheten theatrale stijl geschreven. Schönberg schreef zijn Pierrot Lunaire voor de actrice Albertine Zehme. Luisterend naar de twee meesterwerken die drie eeuwen na elkaar werden gecomponeerd beseffen we ons de grote uitdaging die componisten altijd heeft aangetrokken: De delicate balans tussen de kracht van het woord en de kracht van de menselijke stem.

Monteverdi Vespro della Beata Vergine
14 instrumentalisten, 9 zangers, dirigent

Membra jesu nostri
10 instrumentalisten, 10 zangers, dirigent
Als prélude de messa brevis (Kyrie et Gloria). Hoofdmoot is het magnifieke Membra Jesu Nostri. Zeven cantates opgedragen aan de lichaamsdelen van Christus aan het kruis: de voeten, de knieën, de handen, de flank, de buik, het hart (in de instrumenten geïllustreerd door vijf gamba’s) en het aangezicht. De bijbelse teksten voor de concerti worden afgewisseld met een middeleeuwse tekst die voor de aria’s is gebruikt.

Paolo Quagliati Il Carro Trionfale
5 instrumentalisten, 4 zangers, 1 verteller, dirigent
Twee wagenspelen uit het begin van de 17e eeuw vormen de basis van Il Carro Trionfale. De door ossen getrokken kar reed door het carnavalsgedruis van plein naar plein, waar het publiek plotseling tot hun verrassing muziek hoorde die normaliter alleen aan de hoven of in de “accademia’s” werd uitgevoerd.
Voorafgaande aan de scenes wordt door een verteller het verhaal verteld.

Handel/Porpora aria’s voor contralto en orkest
15 instrumentalisten, 1 zangeres, dirigent
De beroemde opera zangeres, alt Sonia Prina, zingt hoogtepunten uit bekende en minder bekende opera’s van Handel en Porpora, de twee rivalen van de 18e eeuwse Londense operawereld.

Pergolesi Stabat Mater
13 instrumentalisten, 2 zangers
sopraan Roberta Invernizzi en alt Sonia Prina, dirigent Mike Fentross

Porpora. Miserere
koor, orkest
The composer Nicola Antonio Porpora (1686-1768) is well known as author in the field of dramma per musica and cantate da camera, but his choral works are actually neglected by the CD companies and concert halls. The great output of sacred music (only a small part of wich is conceived for solo voices) follows the author’s career during his all life, and is expecially connected to his presence in the Venetian Ospedali (Pietà, Incurabili and Ospedaletto, but not the Mendicanti one), the Neapolitan Conservatori, and the Dresden Court.

Choir Music from the Ospedali Veneziani
vrouwenkoor, orkest
Unpublished choral works from the Venetian celebrated Ospedali; works by Hasse, Porpora and others created for the singers of those charity houses.
The Ventian Ospedali (Pietà, Ospedaletto, Mendicanti, Incurabili) were charity houses for poor people (orphans, etc…) created from the late Middle Ages to the Reform period in the lagoon to provide the wellfare of the city. In very few time they become a place where music was important, and they enjoyed the creation of female choirs between their closed walls.
The project wants to show the high quality of music in the Ospedali at the age of the neapolitan taste explosion in Venice. Today, Vivaldi is considered by the public the leading composer of choral music (at the Pietà) for the so-called Figlie di coro, but in fact he was only a small one (sometimes neglected). The most important musicians were Porpora and Hasse, but also Pampani and later Bertoni reached great success. Our aim is to perform and record unknown music saved from the distruction of the archives of the ospedali, music written for female voices (SSAA choirs with small solos) of very hight quality.

Kamermuziek

La Sfera Armoniosa
4 instrumentalisten, 2 zangers

De Italiaanse liederenbundel La sfera armoniosa werd in 1623 gepubliceerd ter ere van een adellijk huwelijk. De 25 liederen zijn gecomponeerd rond het jaar 1600, een muzikaal zeer roerige en dus interessante periode. Het prikkelen der zinnen en het roeren van de ziel des toehoorders. Dat waren in deze tijd de hoogste doelen van de componist en de uitvoerder. In de 25 liederen van La sfera armoniosa is een grote diversiteit aan kleuren en sferen te ontdekken en ze beantwoorden stuk voor stuk aan deze idealen. De bezetting varieert van één zangstem tot twee zangstemmen met een viool en basso continuo (harp, lirone, chitarrone, viola da gamba en barokgitaar in verschillende combinaties).

François Couperin, Leçons de Ténèbres
3 instrumentalisten, 2 zangers
Als tekst voor de Leçons zijn de klaagzangen van Jeremia gebruikt. Deze tekst vraagt om een aanhoudende intensiteit van diepe emotie in de muziek. Couperin wendt alle middelen aan die de muzikale stijlen van de twee grote muziekmogendheden, Italië en Frankrijk, rijk zijn om dit tot uitdrukking te brengen. De extravagante Italiaanse virtuositeit wordt afgewisseld met de soms introverte Franse droefheid. Couperin kiest ,naar gregoriaans voorbeeld, voor het gebruik van hebreeuwse letters (Aleph, Beth) tussen de verschillende episodes. Zij zijn getoonzet op onwaarschijnlijk mooie melodieën die dienen om de opgebouwde emotionele spanning enigszins te ontladen. Na iedere letter wordt er een kaars gedoofd zodat het concert uiteindelijk afsluit in het donker met de Fugue grave in d mineur van D’Anglebert “ordinaire de la chambre de roi pour le clavecin”.

Schütz en de Italiaanse invloed in Duitsland Stylus Luxurians
3 instrumentalisten, 1 zanger
17e eeuwse Duitse muziek van Schütz, Hammerschmidt, Bernard, Albert, Nauwach en Bödecker.

Concerto delle Donne
3 instrumentalisten, 3 zangers
Aan het einde van de 16e eeuw nam de hertog van Ferrara drie sopranen in dienst en noemde hen Concerto delle Donne. Zij waren de trots van het hof en traden op in speciale concerten die alleen door hooggeplaatste hoflieden en belangrijke gasten werden bijgewoond. Componisten werden door hen geïnspireerd. Ook de op de concerten aanwezige hoofden van andere Italiaanse hoven waren zeer onder de indruk van de dames en aan het begin van de 17e eeuw hadden alle belangrijke Italiaanse hoven soortgelijke culturele ambassadrices in dienst om belangrijke evenementen extra cachet te geven.

Vivaldi, cantates voor contralto
3 instrumentalisten, 1 zangeres
Programma met de beroemde operazangeres, alt Sonia Prina. De cantates van Vivaldi zijn miniatuur opera’s

Händel, cantates voor contralto
3 instrumentalisten, 1 zangeres
Programma met de beroemde operazangeres, alt Sonia Prina. Onbekende cantates uit een Oxford’s manuscript en de voor alt getransponeerde versie van de cantate La Lucrezia.