Try Out met Johanette Zomer in de Uilenburgersjoel

Ontroerende en opzwepende aria’s en orkeststukken, van de meest geniale Engelse componist aller tijden: Henry Purcell (1659-1695). Een selectie uit zijn mooiste semi-opera’s: The Fairy Queen, The Indian Queen, King Arthur en the Prophetess, Uitgevoerd, door sopraan Johannette Zomer en (op instrumenten uit die tijd) La Sfera Armoniosa Orchestra olv Mike Fentross.

We nemen u mee terug in de tijd.

300 Jaar geleden had Mary Meggs, voormalig prostituée en bijgenaamd Orange Moll, een vergunning voor het verkopen van sinaasappels, citroenen, fruit, suikergoed en banket in het theater’….’ze verkocht de kleine zoete Chinese sinaasappels in het theater aan het publiek voor een sixpence per stuk’. Verliefde jonge mannen verstopten briefjes in de sinaasappelen die ze tijdens de voorstelling door een ‘orange girl’ aan hun dame lieten bezorgen. Onderwijl ging het spektakel op het toneel door en klonk er muziek van de hofcomponist Henry Purcell. In dit programma klinkt een selectie uit zijn vier belangrijkste semi-opera’s: The Fairy Queen, The Indian Queen, King Arthur en the Prophetess.

La Sfera Armoniosa speelt op instrumenten of kopieën van instrumenten die in de tijd van de componist werden gebruikt. Het was de klank van deze instrumenten die de componist in zijn hoofd had en die hem inspireerden toen hij de muziek schreef. Wij vinden het mooi en spannend om de muziek in combinatie met de specifieke klankwereld van de componist weer tot leven te brengen. Om een voorbeeld te noemen, speciaal voor dit programma bouwde onze trompettist en wereldberoemd trompetbouwer Graham Nicholson voor het eerst sind 1700 twee zilveren trompetten na zoals die gebruikt werden door de trompettist van Purcells orkest, John Shore.

Henry Purcell, Engeland’s meest geniale componist ooit, stierf reeds op 36 jarige leeftijd. Toen hij een keer veel te laat thuis kwam stond hij voor een dichte deur en moest hij de nacht in de kou doorbrengen. In de laatste 5 jaar van zijn leven componeerde Purcell een schat aan muziek voor het theater. De theaterstukken waren geen opera’s maar toneelstukken met muziek. Zogeheten semi-opera’s. Muziek en gesproken tekst wisselden elkaar af. De bekendste semi-opera waar Purcell muziek voor schreef is The Fairy Queen. Hij werd speciaal geschreven voor het koperen huwelijksjubileum van William and Mary. Het verhaal is gebaseerd op A Midsummer Nights Dream van Shakespeare.

Titels als Symphony while the Swans come forward, Dance for the followers of the night, Butterfly dance, Dance of the furies, If Love’s a sweet passion en Ye gentle spirits of the air, zijn gewoon te spannend om niet weer tot leven te worden gewekt met de klanken zoals de componist en de verliefde mannen ze driehonderd jaar geleden ook hoorden.

La Sfera Armoniosa vraagt tijdens dit concert een vrijwillige bijdrage, u kunt een plaatsje reserveren door een ticket voor €0,- te kopen via de ticketshop van Splendor